Terveellisempää ja maukkaampaa ruokaa auringonkukkaöljyllä

Olemme äärettömän ylpeitä voidessamme ensimmäisenä meksikolaisen ruoan valmistajana ilmoittaa aloittavamme chips-tuotteidemme ja taco-kuoriemme friteeraamisen auringonkukkaöljyssä palmuöljyn sijaan.

Lue lisää...Lataa reseptejä

Reseptivihkonen sinulle – opi kaikki fajitojen, burritojen, enchiladojen, tacojen ja quesadillojen sekä muiden helppojen ruokalajien valmistuksesta.

Resepteihimme.

A

Albondigas

Lihapullat espanjaksi. Voidaan valmistaa naudan-, porsaan- tai lampaanlihasta ja tarjotaan tavallisesti herkullisen mehukkaan tomaattikastikkeen kanssa.

B

Burrito

Tarkoittaa sananmukaisesti käännettynä pikkuaasia. Suuri vehnätortilla, johon kääritään herkullista täytettä ja joka pysyy koossa kun sen toinen pää painetaan näppärästi sisään. Tämä saa burriton muistuttamaan hieman aasinkorvaa.

C

Cantina

Meksikolainen keittiö.

Cerveza

Olut espanjan kielellä – aina hyödyllistä tietää!

Chimichanga

Herkullisen rapea, friteerattu burrito, joka valmistetaan kasaamalla pehmeän vehnätortillan sisään naudanlihaa tai broileria, papuja, juustoa ja joskus riisiä. Täytetty nyytti friteerataan rapeaksi ja kullanruskeaksi ja tarjoillaan kihisevän kuumana viilentävän guacamolen ja kermaviilinokareen kanssa.

Chilli Con Carne

Tarkoittaa sananmukaisesti chiliä lihan kanssa. Valmistetaan tavallisesti mureasta paloitellusta tai jauhetusta naudanlihasta, tulisista chileistä, reilusta määrästä tarhapapuja ja täyteläisestä, pikantista tomaattikastikkeesta.

Chipotle

Mikään ei ole meksikolaisempaa kuin savustettu chili, ja sellainen chipotle nimenomaan on: kuivattu, savustettu jalapeño. Nämä sopivan tuliset, herkullisen savunmakuiset chilit tuovat meksikolaisateriaasi uuden ulottuvuuden. Kokeile niitä kastikkeeseen tai marinadiin tai nakkaa niitä pannulle paistaessasi lihaa tai vihanneksia.

Chorizo

Voimakkaasti maustettu porsaan-naudanlihamakkara, jolla on selkeä savun maku ja syvänpunainen väri, joka on peräisin savustetuista punaisista paprikoista. Paistetut chorizot munakokkelin kanssa on Meksikossa suosittu aamiainen, ja pehmeään vehnätortillaan käärittynä siitä tulee lyömätön aamiaisburrito.

D

Dips

Tortillachipsit ovat kuin luotuja dipattaviksi! Guacamole on kenties yksi tunnetuimmista dipeistä ja valmistetaan tavallisesti survotuista avokadoista, hiukkasesta chiliä ja tilkasta limemehua. Toinen dippivaihtoehto on pikantti salsa, joka tehdään mehukkaista, murskatuista tomaateista ja hienoksi kuutioiduista sipuleista ja chileistä. Voit aina luottaa siihen, että pari nokaretta kermaviiliä tuo viileän vastapainon ruoan maulle.

E

Enchilada

Pehmeä maissitortilla, joka täytetään mehevällä lihalla, raikkailla kasviksilla tai maukkailla äyriäisillä, peitetään pikantilla chilikastikkeella ja päällystetään lopuksi juustolla. Tarjotaan kullanruskeana ja kuplivana.

F

Fajita

Ehkä yksi kuuluisimmista meksikolaisista ruokalajeista ja todellinen "kädestä pitäen" syötävä ateria, joka sopii mainiosti perheen ja ystävien kokoontumiseen. Pehmeät vehnätortillat täytetään tavallisesti mausteisella naudanlihalla tai broilerilla, sipulilla, paprikasuikaleilla, raikkaalla salaatilla ja hiukkasella kermaviiliä.

Frijoles Refritos

Tarkoittaa "uudelleen paistettuja” papuja, mutta tosiasiassa ne paistetaan vain kerran – kyseessä on espanjalaisen nimen virheellinen käännös. Nimi tulisi paremminkin kääntää hyvin kypsennetyt pavut. Valmistetaan perinteisesti pintopavuista, joita liotetaan yön yli, keitetään ja survotaan ja paistetaan lopuksi kertaalleen öljyssä tai voissa.

G

Guacamole

Klassikkodippi, joka syntyy pehmeästä, survotusta avokadosta, tiukanmakuisista sipulikuutioista ja tilkasta limeä, joka lisää dippiin mainion, kirpeän säväyksen.

Guajillo

Keskivahva chili, joka sopii täydellisesti antamaan hieman lisäpotkua lempikastikkeisiisi.

H

Huevos Rancheros

Perinteinen meksikolainen aamiainen, joka tarkoittaa käännettynä munia maaseudun tapaan. Paistettuja munia, mehukkaita tomaatteja, sipulia, paprika ja maissitortilloja – tukeva aloitus päivälle!

I

Independence Day

Juhlapäivä, joka muistuttaa siitä vuoden 1910 päivästä, jona kapina espanjalaisten hallintoa vastaan alkoi. Meksikon ulkopuolella päivää juhlitaan usein esimerkiksi meksikolaisravintoloissa ja baareissa. Meksikon itsenäisyyspäivää vietetään syyskuun 16. päivä.

J

Jalapeño

Luultavasti tunnetuin (ja epäilemättä suosituin) chili, joka on suosittu kohtuullisen voimakkuutensa ansiosta. Pidä silti varasi, sillä jotkut niistä voivat olla varsin tulisia! Voit havaita niiden eloisan tulisuuden monissa pikanteissa salsoissa, ja ne ovat myös herkullisen voimakas lisuke rapeille, juustoisille nachoille ja mureille tacoille.

K

Kahlua

Täyteläinen meksikolainen likööri, jota tehdään hienostuneista Arabica-kahvinpavuista. Sen kerrotaan saaneen innoituksensa Jukatanin niemimaan muinaisten sivilisaatioiden juomista.

L

Limones

Meksikolaisia limejä!

M

Margarita

Tequila-pohjaisista drinkeistä suosituin ja meksikolaisten ylpeys! Tehdään tequilasta, triple sec -likööristä ja limemehusta ja tarjoillaan suolareunaisesta lasista.

N

Nachos

Herkullisia kontrasteja: rapeita tortillachipsejä, jotka tarjotaan yleensä sulaneen juuston, pikantin tomaatin ja mehevien papujen, pehmeän guacamolen, tulisten jalapeñojen ja viilentävän kermaviilin kanssa.

O

Ollas

Ollasit ovat saviastioita, joita käytetään perinteisesti pataruokien ja kastikkeiden valmistuksessa. Ne antavat ruoalle ainutlaatuisen maun, mutta niitä löytää harvoin Meksikon ulkopuolelta, koska ne ovat varsin helposti särkyviä.

Oregano

Meksikossa kasvaa useita eri oreganolajikkeita. Niistä suosituin kuuluu verbena-perheeseen ja on maultaan vahvempi ja aromaattisempi kuin eurooppalaiset lajikkeet.

P

Picante

Tarkoittaa tulista – eli voimakkaasti maustettua!

Poblano

Erittäin mieto chili, josta tulee kypsyessään väriltään syvänpunainen. Mietoutensa ansiosta sitä voidaan käyttää lähes mihin tahansa resepteihin ja kastikkeisiin ja syödä jopa pelkältään – mikä tekee siitä erittäin suositun chililajikkeen.

Pollo

Espanjan kananpoikaa tarkoittava sana. Monipuolisuutensa takia broileri käy erinomaisesti yhteen meksikolaisen keittiön värikkäiden makuihin ja aromien kanssa – vahvasti maustetuista fajitoista ja rapeista tacoista uunissa paistettuihin, kuplivan kuumiin enchiladoihin.

Q

Quesadilla

Sananmukaisesti käännettynä pientä juustoa tarkoittava quesadilla on paistettu ja grillattu maissi-, vehnä- tai jauhotortilla, joka täytetään juustolla ja murealla broilerilla, sipulilla ja parilla vahvalla chilillä. Voit ajatella sitä meksikolaisena lämpimänä voileipänä, jonka voi viipaloida ja jakaa muiden kanssa!

R

Refried Beans

Oikeastaan näitä papuja ei ole paistettu kuin kertaalleen – kyseessä on vain virheellinen käännös espanjankielisestä ilmauksesta Frijoles Refritos, joka tarkoittaa hyvin kypsennettyjä papuja. Valmistetaan perinteisesti pintopavuista, joita liotetaan yön yli, keitetään ja survotaan ja paistetaan lopuksi öljyssä tai voissa. Katso myös kohtaa F, Frijoles Refritos.

S

Salsa

Voi tarkoittaa mitä tahansa kastiketta, mutta viittaa yleensä pikanttiin tomaattikastikkeeseen, jota käytetään tavallisesti tortillachipsien dippinä ja tacojen mausteena. Valmistetaan suurista, mehevistä tomaatinpaloista, sipulikuutioista ja ripauksesta vahvaa chiliä.

Sangria

Viinibooli, johon käytetään punaviiniä, hedelmäviipaleita ja usein tilkka (tai pari!) brandya.

Sour cream

Kuuluu olennaisesti meksikolaiseen ruokaan ja tasoittaa ruokalajien tulisuutta.

T

Taco

Rapeita maissi- tai vehnätortilloja, jotka täytetään useimmiten mehukkaalla, maustetulla naudanlihalla, murealla broilerilla, värikkäillä vihanneksilla tai vastakeitetyillä äyriäisillä. Viimeistellään raikkaalla salaatilla, juustoraasteella ja nokareella pikanttia salsaa.

Tequila

Meksikolainen alkoholijuoma, jota saadaan agaave-kasvista (joka on sukua jukkapalmulle, mutta älä kokeile tätä kotona!).

Tortilla

Ohut, litteä vehnäleipä, joka on ollut meksikolaisen ruokavalion perusta jo yli 12 000 vuotta ja edelleenkin yhtä suosittu! Herkullisista, monipuolisista tortilloista voi kääriä vahvasti maustettuja fajitoja, valmistaa täyttäviä burritoja, kullanruskeita, juustopäällysteisiä enchiladoja ja paljon, paljon muuta.

Tostada

Sana tarkoittaa paahdettua. Tostada on täyttävä ruokalaji, jossa rapeaksi paistettu tortilla päällystetään halutuilla täytteillä, kuten hyvin kypsennetyillä pavuilla, raikkaalla salaatilla, maukkaalla juustolla, viilentävällä avokadolla ja voimakkaan makuisella salsalla.

U

USA

Yhdysvalloissa meksikolaisten ravintoloiden määrä on kasvanut huomattavasti, samoin ravintoloiden, jotka tarjoavat niin kutsuttua texmex-ruokaa – eli meksikolaista ruokaa, joka on saanut vaikutteita Teksasista.

V

Vino

Viini espanjaksi – tarvitseeko meidän enempää sanoakaan?

W

Wedges

Paksuja lohkoperunoita, jotka on maustettu herkullisesti meksikolaiseen tapaan ja tarjotaan suosikkidippiesi kanssa.

X

Xnipec

Sana, joka lausutaan ‘shnee-pek’, merkitsee maukasta chilisalsaa tai maustekastiketta, jota tehdään habanero-chileistä eli yhdestä vahvimmista chililajikkeista. Nimen sananmukainen käännös on koiran kirsu tarkoittaen, että xnipecin syöminen saa nenän vuotamaan – niin tulista se on!

Y

Yerbabuena

Minttu (kirjoitetaan joskus hierbabuena) on mojito-drinkkien oleellinen ainesosa.

Z

Zumo

Sana tarkoittaa mehua ja viittaa yleensä appelsiinimehuun. Meksikossa zumo viittaa usein appelsiininkuorien öljyyn tai uloimpaan osaan.